Massagetechnieken

Een goede massage geven is een hele kunst. Naast dat je verschillende massage technieken onder de knie moet krijgen, moet je ook weten welke technieken het beste bij het soort massage past. Daarnaast moet je weten op welke manier je de technieken moet uitvoeren en wat de uitwerking ervan behoort te zijn. Zo worden bijvoorbeeld de ontspanningsmassage technieken net iets rustiger en oppervlakkiger uitgevoerd dan de klassieke massagetechnieken. Ook een gezichtsmassage is natuurlijk weer heel anders dan een rugmassage.

Wil jij meer leren over de verschillende soorten massage technieken en de toepassing hiervan? In dit artikel vind je er meer informatie over.

Soorten massagetechnieken

Er bestaan veel verschillende soorten massagetechnieken, die door elkaar gebruikt kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bekende hakken, kneden en strijken maar ook aan het gebruik van warme stenen. Welke massagetechniek het beste bij de massage past hangt af van het uiteindelijk doel van de massage. Zo zal bij een ontspanningsmassage gebruik worden gemaakt van een zachte en rustige aanpak, terwijl een sport- of bindweefselmassage er wat harder en soms pijnlijker aantoe gaat. Naast het gebruiken van verschillende technieken, onderscheiden massages zich ook in het gebruik van oliën. Bij bijvoorbeeld een sportmassage past warme olie het beste, terwijl bij een traditionele Thaise massage helemaal geen olie gebruikt wordt.

Effleurage

Effleurage is een massagetechniek waarbij langgerekte en grote strijkbewegingen worden gemaakt. Deze techniek wordt vaak gebruikt door de masseur om te kijken waar de knelpunten zitten. Effleurage wordt zacht en rustig uitgevoerd en is daardoor ook zeer ontspannend en geschikt aan het begin van de massage. Dankzij effleurage worden bovendien afvalstoffen afgevoerd, pijn verminderd en de bloedsomloop gestimuleerd. Effleurage kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, maar gebeurt wel altijd in de richting van het hart om de bloedsomloop te stimuleren.

Tapotage

Bij de massagetechniek tapotage wordt de huid losgekneed en geklapt met de handpalmen. De handen van de masseur vormen tijdens het tapoteren een kommetje, waarmee op de huid geklopt wordt. Dit kloppen wordt vervolgens afgewisseld met het klappen. Het doel van tapotage is het activeren ,stimuleren en los maken van de spieren en zenuwen. Het tapoteren is vaak een vast onderdeel tijdens een klassieke massage of sportmassage.

Intimitterend drukken

Intimitterend drukken houdt in dat er met één of beide handen gedrukt wordt op het lichaam. Deze massagetechniek werkt kalmerenden wordt vaak gebruikt om de klant aan de handen van de masseur te laten wennen. Deze massagetechniek is ontspannend, en geeft de masseur bovendien de kans om de precieze knelpunten te ontdekken.

Gezichtsmassage technieken

Een gezichtsmassage biedt veel voordelen. Zo is het niet alleen ontspannend, maar kan het ook liftend, verstevigend en verfrissend werken. Een gezicht is echter een stuk gevoeliger dan bijvoorbeeld de rug.Hierdoor worden er andere massagetechnieken gebruikt of worden de technieken zachter en voorzichtiger uitgevoerd.

Voorbeelden van gezichtsmassage technieken zijn onder andere push & pull, strijken, fricties, vibreren en zachtjes kneden.

Handmassage technieken

Een handmassage is ontspannend en wordt vaak gebruikt aan het einde van een manicure. Handmassage technieken worden over het algemeen zacht en rustig uitgevoerd, in combinatie met het aanbrengen van een rijke handcrème.

Voorbeelden van handmassage technieken zijn onder andere strijken, fricties en zachtjes drukken op bepaalde drukpunten in de handen en vingers.

Hoofdmassage technieken

Een hoofdmassage helpt tegen ontzettend veelklachten. Zo hebben onder andere mensen die last hebben van migraine, hoofdpijn, slapeloosheid en stress erg veel baat bij een hoofdmassage. Er bestaan dan ook verschillende hoofdmassage technieken, die zich kunnen richten op verschillende klachten of probleemzones. Zo is bijvoorbeeld de Indiase hoofdmassage een erg complete techniek die zich richt op het los kloppen, kneden, rollen, schudden en wrijven van het hoofd, nek, gezicht, schouders en rug. Een hoofdhuid massage richt zich vaak op ontspanning en het bevorderen van de haargroei. Hoofdhuid massage technieken bestaan dan ook vooral uit frictiesen zacht kneden om de haarzakjes te stimuleren.

Massagetechnieken rug

Veel mensen hebben knelpunten in hun rug, nek en schouders zitten. Deze knelpunten ontstaan bijvoorbeeld door stress of een verkeerde houding. Massagetechnieken voor de rug zijn dan ook vooral gericht op het ontdekken van deze knelpunten, en het losmaken hiervan. Dat kan onder andere door effleurage, intimitterend drukken, fricties, schudden, kneden en tapotage. Ook de massagetechnieken voor de nek en schouders zijn vaak gericht op het losmaken van de spieren. Door middel van de juiste nek massage technieken kan bovendien hoofdpijn sterk verminderd worden. Mensen die dus vaak last hebben van pijn in de rug en schouders en hoofdpijn doen er goed aan om een rugmassage te ondergaan. Een bekend voorbeeld van een rug, schouders en nekmassage is de stoelmassage.

Massage leren

Met behulp van een massage cursus en veel oefenen kun je het beste leren hoe je moet masseren. Het is uiteraard belangrijk dat je niet alleen de verschillende massage technieken aanleert, maar ook weet wat het doel en effect er van is. Door veel te oefenen zul je bovendien meervaardigheid krijgen in het masseren, en beter leren om mensen aan te voelen. Het is tijdens een massage namelijk wel cruciaal dat je iemand op zijn gemak laat voelen en laat ontspannen.

Tot slot is het belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Door onwetendheid zou je namelijk bepaalde klachten, zoals eenhernia, infecties of bepaalde huidziektes, kunnen verergeren of veroorzaken.Volg daarom altijd een professionele cursus!

Zelf een heerlijke massage ervaren? We verwelkomen je graag in Het Massagehuys!