Is een massage tijdens de zwangerschap veilig?

Wie zwanger is, voelt het lichaam veranderen. Zo zeer zelfs, dat er door die veranderingen bepaalde lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Overweeg dan serieus zwangerschapsmassage. Het voorkomt (nog) meer klachten, het ontspant en is bovendien veilig voor je kind.

De veranderingen die tijdens de zwangerschap in het lichaam optreden, kunnen klachten veroorzaken. Spieren en gewrichten worden losser en soepeler, zodat je kind de ruimte krijgt om op de juiste wijze op de wereld te komen. Vooral bekken-, rug- en nekklachten komen veel voor bij vrouwen tijdens de zwangerschap. Een andere veel voorkomende klacht is het vasthouden van vocht vanwege de veranderende hormoonhuishouding, terwijl het vaak ook gedaan is met de heerlijke nachten en veel slaap. Veel zwangere vrouwen ervaren slaapproblemen tijdens de zwangerschap.

Je lichaam herstelt door middel van een zwangerschapsmassage

Een zwangerschapsmassage? Het zorgt in elk geval voor ontspanning. Je zult merken dat je dieper ademhaalt en bovendien komt je hoofd volledig tot rust. Uiteraard worden ook de spieren soepeler. Middels een zwangerschapsmassage herstelt je lichaam. De bloedcirculatie van jezelf en ook die van je zoon of dochter wordt door de toegepaste technieken gestimuleerd. Voor veel vrouwen is een massage ook een moment van overdenking. Tijdens de massage heb je even de tijd om stil te staan bij wat komen gaat en de veranderingen in je lichaam te voelen en te accepteren.

Behalve genoemde voordelen, zorgt een zwangerschapsmassage doorgaans voor een veel betere nachtrust. Er worden beduidend minder stresshormonen aangemaakt en ook de pijn in de rug wordt vaak een stuk minder heftig. Gebleken is bovendien dat de gevreesde complicaties in veel gevallen uitblijven bij vrouwen die tijdens de zwangerschap regelmatig kiezen voor een massage.

Een zwangerschapsmassage is niet standaard en de behandelingen en het effect verschillen per fase van de zwangerschap. Je wat fitter voelen en het bestrijden van de veel voorkomende hoofdpijn en misselijkheid zijn aspecten die in de eerste drie maanden vooral centraal staan. Massages in het tweede deel van de zwangerschap helpen om klachten als krampen en rugpijn te beperken. Met name in die periode worden de massages als zeer prettig ervaren en meestal voelen vrouwen zich na de behandeling stukken beter. In de laatste fase wordt vooral ingezet op het beperken en reduceren van bekkenklachten en problemen rondom de rug.

Is de massage veilig voor je kind?

Zwangerschapsmassage is iets anders dan een gewone massage. Zo wordt beduidend minder diep gemasseerd. Diep masseren betekent dat de kans op reacties én daarmee de kans op een te vroeggeboren zoon of dochter vergroot kan worden.  Ook kunnen bij te diepe massages net iets te veel afvalstoffen vrijkomen en worden de hormoonhuishouding en bloedcirculatie te veel gestimuleerd. Bij ons vinden de zwangerschapsmassages voor het grootste gedeelte in zijligging plaats. Het opgetrokken been rust dan op een speciaal daarvoor ontwikkeld kussen. De massage eindigt in rugligging (als dit nog mogelijk is) en worden de schouders, nek en hoofd rustig en ontspannen gemasseerd. Een zwangerschapsmassage biedt slechts voordelen en is goed voor de aanstaande moeder.

Tijdens de massage is het heel belangrijk dat de masseur en de zwangere dame goed contact houden en communiceren. Het lichaam reageert anders dan wanneer iemand niet zwanger is. Denk hierbij aan sneller warm/ koud, misselijk worden en zeker niet onbelangrijk, emotioneel worden. Geef dus vooral aan als iets niet goed voelt of als je vragen hebt, dan kan de masseur de massage aanpassen.

De massage olie die gebruikt wordt tijdens een zwangerschapsmassage is de huile d’avignon. Deze olie bevat alleen maar ontspannende bestanddelen (lavendel, kamille en sandelhout) wat belangrijk is, zodat er geen ongewenste stimulerende reacties ontstaan tijdens de massage.

Tot slot, moeder en kindje kunnen tijdens de hele zwangerschap genieten van een rustige en ontspannende massage bij Het Massagehuys.

Een reservering maken voor een zwangerschapsmassage? We verwelkomen je graag in Het Massagehuys!