Deep Detox massage helpt de lymfeklieren om afvalstoffen af te voeren

Detoxen is een populair woord onder mensen die bewust leven. Lymfedrainage daarentegen roept ziekenhuisbeelden op. Toch zijn beide begrippen onlosmakelijk verbonden met massagetechnieken die naast ontspanning ook een zuivering van het lichaam opleveren. Een goede reden dus om deze begrippen eens toe te lichten.

Wat is detoxen nu precies?

Bij een detox behandeling wordt het lichaam intern gezuiverd van afvalstoffen en gifstoffen die zich door verschillende oorzaken (waaronder stress) ophopen in het lichaam. Het proces heet ook wel ‘ontgifting’ of ‘drainage’ en kent een eeuwenoude traditie, die teruggaat tot de klassieke Aziatische gezondheidsleer. Ontgifting kan gezondheidsklachten verminderen en gewichtsverlies opleveren. Detoxen kan op verschillende manieren, waaronder darmspoeling, saunabezoek en massage. Op dat laatste komen we later terug. Wat ook ontgifting bevordert, is het gericht aanpassen van je eet- en drinkpatroon. Het eten van rauwe groentes en het drinken van veel water of thee werkt goed voor het detox proces. Ook supplementen kunnen een bijdrage leveren. Denk hierbij aan vitamine C, knoflook en appelazijnzuur. Vlees moet juist vermeden worden bij het detoxen, net als alcohol en koolhydraatrijk voedsel als rijst en pasta. Zout helpt ook niet: dit houdt juist het vocht vast dat de afvalstoffen moet afvoeren. Het voordeel van de aanpassingen aan je eetpatroon is dat je veel nieuwe dingen leert kennen die misschien wel onderdeel gaan worden van je standaardrepertoire!

Het belang van de lymfeklieren

De lymfeklieren zijn een belangrijk deel van het afweerstelsel van het menselijk lichaam, en bevinden zich op verschillende plekken in het lichaam. De klieren filteren de ‘lymfe’, een kleurloze lichaamsvloeistof, die ontstaat door kleine lekkages uit bloedvaten. Om dit te verwerken heeft het lichaam het lymfatisch systeem, dat de weefselvloeistof afvoert naar de lymfeklieren. Daar wordt de lymfe gefilterd van afvalstoffen, waarmee er een belangrijke bijdrage geleverd wordt aan onze afweer. Als er zich veel vocht ophoopt op bepaalde plekken in het lichaam, spreekt met van een lymfeoedeem. Dit kun je extern herkennen door gezwollen huid waar putjes in blijven zitten als je er op drukt.

Ontgiften door middel van een detox massage

Het proces van ontgifting kan bevorderd worden door een specifieke massagetechniek, die je lymfedrainage zou kunnen noemen, maar een prettigere term is ‘detox massage’. Tijdens zo’n detox massage wordt er naar de lymfeklieren toe gemasseerd. Deze zorgen er immers, samen met de lever, voor dat afvalstoffen uit je lichaam worden verwijderd. De bewegingen van de masseur langs je meridianen stimuleren de beweging van lymfe naar de klieren. De lymfeklieren die op deze manier gestimuleerd worden tijdens de massage zitten in de hals en de oksels, en ook in de liezen en buikholte.

Deep Detox massage bij Het Massagehuys

De masseur van Het Massagehuys die de Deep Detox massage uitvoert gebruikt bijbehorende warme olie die je lever en nieren helpt om de afvalstoffen sneller te verwerken. In deze olie zit gember, peterselie en jeneverbes. Deze olie kan ook aangeschaft worden bij Het Massagehuys. Aan het einde van de massage is het verstandig om iets te drinken, omdat dit de afvoer van stoffen faciliteert. Als deze blijven hangen in het lijf kun je daar ziek van worden, en dat is uiteraard niet de bedoeling van het detoxen. Naast het drinken van water is onze biologische brandnetelthee hier uitermate geschikt voor. Deze bieden we je dan ook aan na de massage.

De juiste omgeving voor reiniging en ontspanning

Optimale ontspanning kan alleen in een geschikte omgeving waar niet gehinderd wordt door ongemak of overlast. Daarom wordt je bij ons in Het Massagehuys omringd door zachte kleuren, zachte handdoeken en zachtaardige masseurs die rekening houden met eventuele wensen en lichamelijke klachten. Je luistert naar rustige muziek die je in een meditatieve staat kan brengen. Na de massage kun je in alle rust je brandnetelthee opdrinken terwijl je een tijdschrift leest. Zo loop je uiteindelijk geheel gereinigd en ontspannen bij ons de deur uit, en dat is toch precies wat je wilt na een massage.

Een reservering maken voor een Deep Detox massage? We verwelkomen je graag in Het Massagehuys!