Voetmassage: iedereen zou het moeten doen

De voordelen van een goede massage zijn veelvuldig en dat varieert van het bevorderen van rust en ontspanning tot aan het verbeteren van de bloedsomloop in de diverse organen van het lichaam. Het zijn niet alleen volwassenen, die van een massage kunnen profiteren, ook kinderen kunnen er baat bij hebben.
Kun je stellen dat je voeten eigenlijk je basis vormen, dan geldt dat zeker, volgens de traditionele Chinese geneeskunde, voor massage. Van daar komt de overtuiging dat de zolen van de voeten verbonden zijn met de verschillende systemen in het lichaam. Het stimuleren van specifieke gebieden op die zool, beïnvloedt specifieke organen en systemen.

Voetmassage is een prima manier om te ontspannen, de bloedcirculatie te verbeteren en het algemene gevoel van welzijn bij mensen van alle leeftijden en gezondheidscondities te stimuleren. Zelfs als je gewoon gezond bent, dan nog kan een goede voetmassage bijdragen aan je mentale en emotionele gezondheid. Een eenvoudige, zelf uit te voeren, massage van je voeten gedurende 10 a 15 minuten voor het slapen gaan kan wonderen doen.

In de laatste tientallen jaren zijn er vele studies gedaan over de therapeutische waarde van aanraking en massage. Deze onderzoeken richtten zich vooral op de fysieke en psychologische baten van massage bij diverse gezondheidscondities en leeftijdscategorieën:

Wetenschappelijk onderzoek op het gebied van voetmassage

• Een studie uit 2014 op de wat oudere medemens in een verzorgingstehuis heeft aangetoond, dat een dagelijkse massage van ongeveer 15 minuten in staat bleek de fysieke, psychologische en het emotionele gevoel van welzijn te verbeteren.

• Een onderzoek uit 2015 op het gebied van Chinese massage liet zien, dat het mogelijk is de parasympatische reactie (de gevoeligheid voor rust en ontspanning) te stimuleren, waarbij de massage al binnen 10 minuten effect had. Ook de hartslag werd er aanzienlijk door verlaagd.

• Een studie over zelf-acupressuur uit 2015 onthulde dat het mogelijk was symptomen en signalen voor bepaalde aandoeningen te verlichten, zoals allergieën, misselijkheid, overgeven, pijn en stress bij verder gezonde mensen.

• In 2014 werden er kinderen onderzocht, die veelvuldig last hadden van maagzuur ( GERD – GastroEsophageal Reflux Disease) Door, 6 weken lang op reguliere basis, massagesessies van 30 minuten uit te voeren werden de klachten, en de daarbij horende stress, verminderd en nam het gewicht op een normale wijze toe.

• Diabetische patiënten met perifere neuropathie, waarbij handen en voeten zintuiglijk worden aangetast, bleken na een periode van twee weken baat te hebben bij een behandeling van de voet met een Thaise massage. Het had een positieve invloed op de beweeglijkheid, de balans en het gevoel in de voeten en dat al na een eerste sessie.

• Postoperatieve pijn is een bekend probleem bij mensen die net een operatie hebben ondergaan, vooral als het gaat om kankerpatiënten. Volgens een onderzoek uit 2014, bleek voetmassage in staat te zijn de pijnklachten te verminderen en de vitale signalen als bloeddruk, hartslag en ademhaling te verbeteren, en dat al na slechts 5 minuten van voetmassage. Het verminderde de postoperatieve pijn bij borstkankerpatiënten aanzienlijk.

• Een ander probleem bij het zicht op een komende operatie zijn angstgevoelens. Ongeacht of het nu gaat om een kleine of grote operatie, mensen kunnen er behoorlijk bang voor zijn. In 2014 werden deze angsten behoorlijk terug gedrongen door vier dagen lang gedurende 20 minuten de patiënt te masseren.
Een controlegroep liet zich over dezelfde periode in sessies van slechts één minuut zich met olie de voeten zachtjes masseren en dat gaf ook al een vermindering van de angstgevoelens.

• Het gebruik van voetmassage werd ook onderzocht bij mensen, die lijden aan dementia en dat veroorzaakte een merkbare, positieve verandering in alertheid, ontspanning en gemoedstoestand. De resultaten werden vergeleken met een andere therapeutische techniek, genaamd rustige aanwezigheid.

Voetmassage voor het slapen gaan

Het schijnt dat het beste moment van toepassing van voetmassage ’s avonds laat is. In een studie uit 2013 heeft men onderzocht, dat massage de beste resultaten oplevert na krachtige inspanningen. Dit concept kun je doortrekken naar je dagelijkse activiteiten, waarbij het lichaam het meest ontvankelijk is voor de voordelen van een goede voetmassage, omdat je dan al de hele dag bezig bent geweest. Het is dan een perfecte manier je te ontspannen en je voor te bereiden op een goede nachtrust.